Úskalí osobního rozvoje: Jak se vyrovnat s problémy s rodiči

Stále se setkávám s klienty a kamarádkami, kteří mají problémy se svými rodiči. Vím, že i tady na Facebooku mám přátele, kteří nenávidí své rodiče a proto jim nefungují vztahy. Téma rodinných vztahů má více úrovní a je často komplikované. Sdílím s vámi své zkušenosti a poznatky z rodinných konstelací, které vám mohou pomoci lépe pochopit a řešit tyto problémy.

Moje cesta k pochopení

Osobně jsem se věnovala rodinným konstelacím pět let, protože jsem měla velké problémy ve vztahu se svou mámou. Můj vztah s tátou byl ideální. Konstelace mi pomohly osvobodit se od vzorců a přesvědčení, které mi bránily ve štěstí. Když si v konstelaci postavíme svoji rodinu, nebo svůj rod, zjistíme, proč se rodič, se kterým máme problém, chová tak, jak se chová. Zmizí vztek, pohrdání, nepochopení a rozčilování se nad jejich chováním. Uvolnění přichází na více úrovních.

Jenže jsem pak zjistila, že problémy s mojí mámou se nelepší, i když na ni mám jemnější náhled. V té chvíli jsem si všimla jednoho problému: Chodím na terapie, pracuji na sobě, ale s mámou se to nelepší. Bylo to tím, že konstelace jsou spirituální nebo energetická úroveň, ale my žijeme v realitě. Informace, které jsme na terapiích získali, je třeba integrovat do reality. Další problém je, když na výsledek spěcháme. Konstelace, kterou jsme si postavili, může potřebovat i půl roku, než začne přinášet změny.

Zkušenosti a lekce

Po konstelacích jsem jezdila za rodiči a ptala se jich, zda také něco cítí. Konstelace totiž ovlivňují i celou rodinu. Vždy mi říkali, že cítí uvolnění. Jenže hádky s mámou nekončily. Během práce na sobě jsem zjistila, že jsem na sebe brala odpovědnost za mnohé věci, které měly být řešeny rodiči. Moje máma se na spoustu věcí vykašlala, protože věděla, že to vždy udělám za ni. Měla zřízenou pečovatelskou službu, uklízečku a postarané o všechny účty, ale pořád jí to nestačilo. Začal opět vztek a hádky. Po čase jsem se rozhodla, že některé věci už prostě nebudu dělat, a světe div se, máma se sama postavila k životu a začala tvořit sama. Jenže na mě stále zkoušela manipulace, což mě rozčilovalo. Z její strany to bylo nevědomé. Neříkám, že to dělala záměrně; prostě jí to takto na mě spoustu let fungovalo. Jenže já se změnila. Muselo přijít radikální řešení, které bych si dřív nedovolila, a to byl úplný kontaktový přerušení. Přes půl roku jsem s mámou nemluvila.

Pochopení a integrace do reality

Pokud se k nám rodina nechová dobře a my se stále snažíme o hezký vztah, není to ta správná cesta. Bylo to pro mě těžké, protože táta je dlouho ve špatném zdravotním stavu a bála jsem se, že umře a já ho neuvidím. Takových zbytečných strachů jsem měla mnoho. Jenže ten „no contact“ našemu vztahu velmi pomohl. Dovolila jsem si žít pro sebe a snažila se nemít výčitky.

Představte si, že během toho půl roku moji rodiče normálně fungovali i bez mých služeb. Ano, vozila jsem jim stále pleny, platila účty, řešila úřady, ale to mám už zautomatizované. Prostě jsem tam odvezla, co bylo potřeba, a odešla. Z důvodu mého zhroucení, kdy jsem měla miminko a starala se o rodiče, začala pomáhat sudánská komunita, a já si od jejich života plného nemocí mohla konečně trochu odpočinout. Když člověk přestane mít síly, zjistí, že existují i jiní lidé, kteří mohou udělat spoustu věcí za něj. Pokud nám původní rodina zasahuje do nové rodiny a my nejsme schopni se starat o sebe a děti, je to velký problém. Je potřeba zajistit, abyste na to nebyli sami.

Během no kontaktu jsem mámě nahrála vzkaz, kde jsem jí řekla úplně všechno, co v našem vztahu cítím, a prosila jsem ji, ať se nad tím zamyslí, ale ať na to vůbec nereaguje. Bylo to hlavně o tom, že máme otočené role a já jsem také dítě, které potřebuje podporu. Správně má totiž téct energie od předků k dětem. Poprvé v životě mě asi trochu pochopila. Od té doby, když mi volá, nemá zájem jen o mé služby, ale i o mě a moji dceru!

Ta chyba, kterou jsem dělala, byla, že jsem si postavila konstelaci a pak šla k rodičům a čekala, že se taky změní. Opak byl pravdou. Problém byl v tom, že jsem měla očekávání. Správná cesta je postavit si konstelaci, pochopit, co se v rodině vlastně stalo, a tím změnit svůj náhled, ale pak dělat změny i v realitě. Například se přestat nechat manipulovat skrze nemoci.

Na konstelace jsem jezdila pět let a loni prošla 150hodinovým výcvikem, a až teď jsem vše pochopila a integrovala do reality. Přestala mě tolik zatěžovat má původní rodina a chodím za nimi s radostí. Důležité je se nejprve postarat o sebe a pokud nemám energii, umět delegovat.

Toho času na terapiích nelituji; moc mi to v životě pomohlo, a teď skrze individuální konstelace provádím své klienty. Můj původní záměr nebyl se konstelacemi živit, ale vyřešit problémy v rodině. Konstelace nám pomáhají vyčistit a pochopit svůj rod, a to je základ pro šťastný život. Jinak nám napětí z rodiny leze i do vztahů. Pokud se nám v životě vracejí problémy, příčina často pochází z našich kořenů. Terapie jsou cestou, jak pochopit, co se nám vlastně v životě děje.

Momentálně jezdím na konstelace jednou za půl roku za svou úžasnou lektorkou, která mi v životě moc pomohla, ale bez mé práce v realitě by to nefungovalo. Vidím problém v tom, že někteří lidé stále chodí na konstelace a řeší ty samé problémy. Takhle přeci nechceme žít, že se pořád hrabeme v problémech. Udělám práci na sobě, ale pak žiji v realitě a užívám si života! Někteří lidé chodí na konstelace, ale se svými rodiči stále neumí fungovat nebo se neposunuli ve svém životě. To je to úskalí, kdy uvízneme ve spirituální rovině!

Jak vyladit vztah s mámou:

Neočekávej nic.

Zeptej se jí na její život. Zajímej se o její dětství a jak to u nich fungovalo.

Poslechni si její příběh vícekrát.

Až ji zase navštívíš, zeptej se znovu, jací byli tvoji rodiče.

Věnuj pozornost každému detailu; s každým novým příběhem pochopíš, že rodiče následují vzorce své rodiny.

Vina se předává z generace na generaci.

Když se chováme v nějaké situaci stejně jako naši rodiče, i když to není podle našich představ, lépe situaci přijmeme a odpustíme.

Jaké měli dětství tvoji rodiče, tak se k nám chovají. Jinak to bohužel neumí.

Máma má svá zranění, proto se chová tak, jak se chová.

Přijmi své problémy (neutíkej před nimi); dokud je nevyřešíš, budou tě držet pochybnosti nebo se objeví nemoc.

Praktikuj v realitě.

Vyřeš své problémy v rodině dříve, než tvoji rodiče umřou, jinak tě to může trápit celý život.

Na závěr pár mouder z konstelací:

Když chodíme na terapie, bereme si svůj osud do svých rukou.

Pokud pohrdáme svými rodiči, pohrdáme sami sebou. Tato energie se promítá do různých oblastí našeho života a my se divíme, že jsme podráždění nebo se nám vrací problémy.

Energie by měla správně téct od předků k potomkům, ne naopak!

Pokud se nám podaří zbavit se negativních vzorců z původní rodiny, nebudeme je předávat našim dětem. A to stojí za to!

Postarat se o rodiče znamená respektovat jejich osud, ne za ně všechno dělat. (To neznamená, že jim nedojdeš na nákup.)

Otec určuje hojnost v životě dítěte. Když pohrdám svým otcem, nejdou ke mně peníze.

Utrpení starších není větší než naše.

Nejdřív nám kurví život rodiče, potom děti.

Lepší se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy!

S láskou ke všem bytostem.

Aisha Saniré